torsdag 30. oktober 2014

Sonja Henie NAZIST? Nei!

Sonja i filmen ingen snakker om; EVERYTHING HAPPENS AT NIGHT 1939 - hvor hun spiller datteren til en Nobels-ferdprisvinner som ovelever et attentat fra nazistene.... men da de skjønner han har ovelevd, jakter Gestapo på dem
 
 


Sonja Henie nazist?


Gjennom årene har jeg blitt mer og mer frustrert og mettet over nazistanklagene mot Sonja Henie!
Amatørreportere googler navnet hennes sammen med Hitler og finner ET bilde hvor hun hilser på ham etter oppvisning 1936.


Hun viser nazihilsen før og etter sin olympiske opptreden i Garmisch Partenkirchen... kan det være fordi hun ikke fikk en norsk dommer i panelet - et faktum hun var berettiget til?


Vi glemmer her hjemme at allerede i 1930 var Sonja Henie er global superstjerne. Hun viste seg over hele Europa og USA - og hun fylte alle stadioer slik at det var køer for folk som ikke kom inn......
Liksom Michael Jackson, Elvis Presley, Madonna og Frank Sinatra ble hun en institusjon....


 Fra hun var liten lærte og gjorde hun EN ting---- å bli best i kunstløp på skøyter! I boken "Mitt livs eventyr"(1938, revidert 1954) kan hun ikke få gjentatt nok hvor hengiven hun er til å bli best i alt hun foretar seg....


Jeg skriver ikke dette for å forsvare hennes natur.... Hun var den hun var.... Men hun var oppdratt til og kom til å leve i sin egen verden - sin egen boble! At hun var så stor stjerne at hun var hevet over vanlige grå mennesker.... At reglene kunne bøyes for henne... Dette er min egen teori...


Flere har skrevet at hun var politisk naiv---- Vi skal ikke glemme at vår fredselskede Kong Olav V, skrev som kronprins, til sine fettere Edvard og Albert i det britiske kongehuset at han var bekymret for Russland og håpet på et samarbeid mellom Hitler-Tyskland og England. Dette var 1935.


Tor Bomann-Larsen mente det ikke var unaturlig at kronprinsen hadde denne innstillingen.
– I den tiden var det ikke oppsiktsvekkende. Det var et fredshåp. Intensjonen var den beste, men det var samtidig en blindhet til samtiden, sa han.


Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha deltok også i bryllupet til kong Carl Gustafs foreldre i Koburg i Tyskland som de eneste andre europeiske tronfølgere.
– Byen hadde et nazistisk kommunestyre før Adolf Hitler makten. Hitler hadde vært der to dager før bryllupet fant sted og ble utnevnt til æresborger av byens borgermester som også sto for vielsen av de svenske kongelige. kilde: Skavlan, TV-show 2011.


Vi skal heller ikke glemme Neville Chamberlains "fred i vår tid" i 1938:


Münchenavtalen, Münchenforliket, overenskomst i München 30. sept. 1938 mellom Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland (representert ved Daladier, Mussolini, Chamberlain og Hitler) om avståelse av de sudettyske områder i Tsjekkoslovakia til Tyskland. De skulle besettes etappevis av tyske tropper 1.–10. oktober. En internasjonal kommisjon skulle fastlegge de endelige grenser og utpeke områder hvor det skulle holdes folkeavstemning. I et tillegg erklærte Chamberlain og Daladier at de fastholdt tilbudet om å garantere Tsjekkoslovakias nye grenser.


Hitler og Mussolini ville slutte seg til garantien så snart de polske og ungarske minoritetsspørsmål var ordnet. Chamberlain og Hitler avgav dessuten en erklæring om at München-avtalen og den tysk-britiske flåteavtale symboliserte partenes ønske om aldri å gå til krig mot hverandre, og at de ville rådslå om alle viktige spørsmål. Tsjekkoslovakia ble forelagt den ferdige avtale, uten å være rådspurt, og måtte bøye seg.
Kilde; Store Norske Leksikon


I mellomtiden var Sonja Henie i Hollywood. På navnet alene sikret hun seg hovedrollen og top-billing hos 20th Century-Fox og føk allerede med første filmen, One in a Million 1936, inn på topp 10 lista over USAs mest populære og innteksgivende stjerner.


Sonja ville mer enn å være med i musicaler, hun ville spille alvorlige roller.... Men inntil 1939 hadde hun kun vist sjarme og fotogenitet.... Bodil Stenseth skriver i sin biografi fra 2002 at også Sonja ble prøvefilmet for rollen som Scarlett O`Hara i Gone With the Wind.... Når du vet så lite om filmhistorie så er det en grunn til at den boken forble ukjøpt.


Allikevel ga Darryl F Zanuck henne en sjangse i 1939 som er totalt glemt i norske medier:


22 desember 1939 har "Everything Happens at Night" premiere... Sonja er stadig stjernen og med seg har hun Ray Milland(kjent fra The Lost Weekend-Oscar 1945), Dial M for Murder(med Grace Kelly) & Love Story - og Robert Cummings(også Dial M for Murder, Saboteur og Kings Raw).


Men denne gangen - året før Chaplin hadde premiere på The Great Dictator, tre år før MGM sender ut Mrs Miniver - spiller Sonja datter til en Nobel-fredsprisvinner som må leve i skjul etter nazistenes mislykket attentat mot ham i Warsawa.


Gestapo kommer på sporet og jager ham og dattera....

Ville virkelig Sonja Henie hatt hovedrollen i en film hvor hennes far er en frihetstenkende mann og hvor hun selv har monolog om demokratiets verdi hvis hun var nazist? Det har blitt fastslått at hun og Hitler var nære venner.... Ville hun da vise slik illojalitet til en venn? Eller ville hun provosert ham? Dette var lenge før Norge ble angrepet - det ville ikke vært i hennes interesse.

Ville hun da bære en film med et slikt innhold? Med den statusen hun hadde til hun gikk bort, var hun i den absolutte høyeste sosiale sirkel. Hun minglet med kongelige og statsledere----- Da hun hører at Thin Ice ikke er satt opp i Tyskland mens hun er i Norge 1937, tar hun opp telefonen og snakket med Goebbels....


Var dette rart synes dere? Da Kronprins Olav og Kronprinsesse Marta har gjennomreise i USA 1939, besøker de Sonja som en naturlig del av besøket og ser innspillingen av en scene hvor hun gråter i "Second Fiddle". Olav ler da regissøren synes Sonja kan gi mer innlevelse i gråten sin hehe


Som også Kronprins Olav var Sonja mest redd for bolsjevikene..... Og var det ikke pga den tiden de faktisk vokste opp i? Vi må ikke bli historieløse og dømme for fort...


I de neste filmene for Fox - Sun Valley Serenade(1941)spiller hun en norsk flyktning som har mistet alt i Norge og blir asylsøker i USA. Iceland 1942 og Wintertime 1943 er også filmer hvor krigen er bakteppe.... De tre siste er ikke belærende filmer med stor dramatisk spenning- nei de har ikke skjelvende renomme i dag, selv om Sun Valley Serenade vises over hele verden den dag i dag - nå også på DVD og Blueray.


Men disse filmene hadde et stjernenavn i Sonja Henie og ble sett på som propagandafilmer! Disse filmene ble sett over hele den frie verden, men ikke i Norge pga innholdet - mao de ble forbudt! Dette nevnes aldri. Det som alltid kommer opp er at hun etter 9. april ringer sin husholderske på Landøya og ber henne sette ut et fotografi av henne og Hitler på flygelet----- Nazistene kommer for å beslaglegge eiendommen og kjører ned hunden hennes,,, Men da de ser bildet forlater de åstedet og kommer aldri tilbakeEn digrisjon:
En annen legende som har blitt sementert er at Sonja ikke eide skuespiller-talent. Men den komiske teften og timinga hun viser i disse siste filmene er yppelig! Hun lærte gjennom erfaring. Hun danser også med Cesar Romero og Don Loper i Wintertime og It\s a Pleasure(1945) og i motsetning til hva musikalhatende norske kritikere mener, er hun så absolutt i sitt element. Synd det aldri ble en film med Fred Astaire, selv om jeg har et klipp fra 70-tallet der han presenterer henne og forteller om hennes enestående karriere. Mannen er full av beundring. digrisjon avsluttesLittle Norway ber om å få hjelp av Sonja før Pearl Harbour 1941. Kan hun donere eller holde et show til inntekt for nye fly? Men hun responderer at siden hun nå er amerikansk statsborger føler hun det vanskelig å så gjøre... Hun legger ved et bilde - "Til kjekke norske flyvere - jeg er stolte av dere"---- Bildet blir hengt opp ned med billedsiden inn mot veggen-.


Det vi glemmer her er at nøytrale USA var veldig lite lystne på å provosere Hitler. Myndighetene begynte å gi pekefingeren til Hollywoods studioer så de IKKE skulle la Der Fuhrer bli unødvendig provosert.
Produsenten Alexander Korda kom til Hollywood for å lage propagandafilm om Horatio Nelson og Emma Hamilton. Resultatet ble Winston Churchills favorittfilm, That Hamilton Woman(spilt av Laurence Olivier & Vivien Leigh)
Korda ble kalt inn på teppet til Senate Subcommittee(Senate Foreign Relations) rett før bombingen av Pearl Harbour var et faktum, men etter angrepet reddet det ham fra å bli utvist. For nå var ikke USA nøytrale mer....
Laurence Olivier & Vivien Leigh


Da USA ikke lenger var nøytrale trakk Sonja i uniform og besøkte og ga penger til Little Norway. Alle nordmenn fikk gratis billetter til hennes show under krigen og gang på gang spanderte hun fester på dem.....


Etter krigen føler Sonja at nordmennene ikke liker henne lenger siden hun har bygd opp sitt imperium mens hennes landsmenn led nød... Men da hun kommer til Jordal Amfi 1953 og holder show 33 ganger blir det satt opp busser på hele Østlandet og 360 000 mennesker ser showet---- I 1955 er hun tilbake og holder fulle hus i 3 uker...
 
Det som er viktig her er at Kong Haakon og hele hans familie stiller opp for Sonja.... Nordmenn så grenseløst opp til Kongen etter krigen og hvem han stilte opp for fungerte som en pekepinn og som rollemodell....
Enda hun ikke fortjente det, nektet Kongen samme år(1953) å være med i Festspillene i Bergen om Kirsten Flagstad skulle opptre. Det endte med at de var der, men ikke samtidig.
Sonja Henie og Kirsten Flagstad i Paramount studios 1937 - Kirsten spilte i sin eneste film; THE BIG BROADCAST OF 1938 hvor hun femfører Brunhildes kamphyl


Norge har vært harde mot sine kvinnelige kunstnere.... Flagstad ville hjem til mannen sin og dro til okkuperte Norge.... Hun avslo alle tilbud om å opptre--- men ble likevel nazierklært. Sonja Wigert, Zarah Leander og Sonja Henie ble også stripete etter krigen..... Mennene ble "tilgitt sine synder", damene i mindre grad.


Hvis kvinnelige kunstnere gjorde en innsats - slik som i Sonja Wigerts tilfelle - måtte hun jo samtidig være Terbovens elskerinne?(Hun flørtet faren fri fra Grini og ga Terboven opplysninger som den svenske generalstaben hadde gitt henne - men som var av liten verdi. Dermed satte nazistene rykter ut om Sonja. Men selv om hun ble klarert, fikk hun aldri den offisielle takknemligheten som hennes mannlige motstykker fikk.)


Med andre ord; Hvis disse kvinnene ikke gjorde noe - var det galt.... gjorde de noe var det også feil...


Sonja skrev i 1954 at slik olympiaden i Garmisch Partenkirchen var av slik enestående kvalitet at til og med Hollywood ville vært stumme av beundring---- Hun nevner ingenting om den fascistiske aspektet, men går god for hvor bra arrangert det hele var....

Hun faktisk glemte å være menneske... hun var et produkt... og hun likte seg i den rollen....


Hun var til det siste en konkurrent i alt hun gjorde.... Men for meg er hun ikke negativ person---- For meg er hun en rollemodell med at du skal "gå til huet" når du har et problem(råd fra faren Wilhelm Henie)... Hun er en rollemodell på hva hun maktet og klarte i sitt liv----


 Hvem annen kan komme opp mot 3 OL gull, flere år på toppen i Hollywood, være stjerne i eget isshow som gjør deg blant verdens rikeste mennesker og til slutt blir kunstsamler og forærer alt til Bærum kommune.....


På 60-tallet er hun midtpunkt for både Sverige og Norges kongelige når det gjelder utstillingen av samlingene hennes og i Tate-galleri ønsker hun prinsesse Margareth og Lord Snowdon velkommen. Da hun og Niels Onstad åpner "Henie-Onstad kunstsenter" i 1968 er Kong Olav, Harald & Sonja Haraldsen til stede.... men da bryllupsgjestene kommer noen uker senere for å se på herligheten er IKKE Sonja og Niels invitert---- flaue drar de hjem til Hollywood....


Har gårsdagen begynt å ta Sonja igjen?

Ifølge Per Jorsett og Henie-biograf Mona Pedersen var ikke samtiden så krasse som ettertiden har blitt....  Ifølge Pedersen fant hun kun 2 leserinlegg om at Sonja burde bidratt mer etter krigen.....


Bare et år senere dør Sonja Henie 57 år gammel av Leukemi.... Ved bisettelsen er igjen Kongen tilstede....


Årene går og jeg ser ditt ettermæle blir mer og mer flekkete....

Broren din - Leif Henie-  gir ut en bok om deg - Queen of Ice - Queen Of Shadows 1985 - og den er rene karakterdrapet; boka er så å si kildeløs(ja jeg har den jeg)og klippet og sakset fra tallrike filmbøker jeg har fra utlandet, bl a. Leslie Hailliwell`s Filmgoer`s Companion.  Dorothy Stevens - Sonjas sekretær fra 1943 - kommer med mye grums i Leifs bok, men det er grums som sier om hvem Sonja var som menneske. Og en rekke av Sonjas andre nære kan bekrefte Dorothys fortellinger.

Men er dette Leifs verk? Han døde jo 1984. Min teori er at hans kone nr 2 - enken Sally - som aldri ble en venn av Sonja - ville tjene lettjente penger og dermed fikk hjelp av Raymond Strait til å berarbeide et upublisert manuskript.

Boken skildrer også en nær venninne kalt Belle Christy som jeg aldri har hørt om og gjerne skulle visst mer om---- Det er merkelig at hennes historier bare er å finne i Leifs bok... hun var visst i skøytetruppen til Sonja fra og med Thin Ice 1937. Men navnet hennes er ikke å finne blant statistene på IMDb eller AFI - Catalogue of Feature Films. Ifølge Leifs bok var hun også Sonjas stand-in----- igjen - dette er ikke å finne i annet enn Leifs bok---- Sonja skal også ha hatt umettelig sexbehov og da de spilte inn Sun Valley Serenade havnet hun i senga med alle skiinstruktørene - som var selvsagt tyske og østerriske  og selvsagt nazister.... Sitatet er visstnok fra produsenten Milton Sperling.

Jeg finner det rart bare at det er kun Leif Henies(og Raymond Strait) bok Queen of Ice, Queen of Shadows: The Unsuspected Life of Sonja Henie,   som viser til Sonjas nære kontakt med nazistene.


Og denne boken har siden vært sitert i det vide og det brede.

Venner og bekjente som Ann Miller, Milton Berle og Roddy McDowall benektet alle tre at hun var nazist i TV-programmet Fire on Ice fra 1997 - produsert av 20th Century-Fox. Men alle tre og flere med dem, erkjenner at Sonja var et tøft kvinnfolk som elsket penger, trening, arbeid og prestige. Dette var folk som jobbet og kjente henne...  Leif og Sonja endte som uvenner og uten a ta noe parti, så må jeg vel bare konstantere at boken var Sally Henies mulighet til å tjene noe på henne....

Leif Henie døde i 1984 - 76 år gammel.

DET er ikke det jeg har skrevet dette for.... Sonja Henie og hennes far måtte være albuefrelste for å nå hennes tallrike mål som sikkert aldri vil bli gjentatt.... Sonja var ikke den som måtte sove seg til filmroller....  hun hadde det i kjeften og hun kunne gatas språk----  Hennes daglige liv bestod av arbeid, trening og atter trening....  hun hadde nok ikke talent for å bare nyte og kose seg i livet uten å gjøre "noe"....

Skandinavia har alltid vært harde mot sine kunstnere som dro utenlands; i dag har Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Ingrid Bergman, Kirsten Flagstad og Liv Ullmann. blitt stuerene...

Da jeg vokste opp var det kult å mobbe Ullmann for de dystre rollene, øynene etc.... I dag ser jeg at vi nordmenn h a r fått en ny respekt for henne----- Men selv mener hun at Norges filmmiljø er lukket for henne.... jeg vet ikke... Jeg synes hun står mer stødig ved å spille og lage film i utlandet.... Ikke bry deg om det Liv Ullmann.... Du trenger ikke vårt lille miljø... Vi trenger mere DEG enn du gjør oss!

Janteloven lever i BESTE velgående dessverre.....

Nå er det deg igjen Sonja....  du var ikke nazist....

Og du fortjener å bli klarert...


Du er stjernen Sonja... ja for det er DU-)
Sonja and Gary Cooper
Faye Emerson, Sonja, Edith Piaf, Judy Garland & Ginger Rogers

in her one Technicolor film - the 1945 IT`S A PLEASURE
Sonja møter Prinsesse Margaret i Tate gallary 1962
Sonja ønsker kronprins Olav og kronprinsesse Marta velkommen til Hollywood 1939

Ingen kommentarer: